Witte wijn

Wijnproductie

Hoe wordt witte wijn nu eigenlijk gemaakt? En waarom is de ene wijn donkerder kleur dan de andere? Door de jaren heen is er een hoop veranderd in het productieproces doordat een groot deel van het pluk proces is overgenomen door machines. Toch onderschatten mensen hoeveel ambacht en kennis er nodig is voor het maken van een goede wijn. Wanneer de druiven rijp zijn worden ze per tros geplukt. Dit proces moet snel verlopen anders gaat het ten koste van de kwaliteit. Pershuizen zorgen ervoor dat de druiven worden gekneusd of geperst. Vanaf dit punt volgt het 'echte' wijn maken. De  producent kan ervoor kiezen om alleen het sap te gebruiken of om de pulp nogmaals te laten persen. De eerste optie zorgt voor minder liters, maar een veel betere smaak. De wijn wordt gegist (de suikers worden omgezet naar koolzuurgas en alcohol) waarna de jonge wijn in een open vat gaan rijpen. Het zuurstof zorgt ervoor dat wijn de juiste kleur en smaak krijgt. De producent kan ervoor kiezen de wijn over te brengen naar een houten vat. Op deze manier worden er verschillende varianten geproduceerd.

Smaakvoorkeur

Je persoonlijke voorkeur bestaat voor 85% uit smaak. De andere 15% is afhankelijk van de omgeving en wijnkennis. Een wijnproeverij aan huis is daarom zeer zinvol, omdat je opzoek gaat naar je eigen smaak en kennis krijgt over de wijnen. Jouw toppers kun je dan gaan inzetten bij leuke diners. Tijdens onze wijnproeverijen schenken wij ‘kleine glaasjes’ zodat jullie kennis kunnen maken met tien wijnen uit verschillende landen. Wanneer je thuis een fles wijn open maakt, adviseren wij voor een optimale smaakbeleving de fles te verdelen over zes glazen. Deze hoeveelheid zorgt ervoor dat de wijn prettig is om te drinken en je optimaal kunt genieten van de smaak kenmerken. Mousserende wijnen als prosecco of cava schenken wij op feestelijke gelegenheden het liefst in flutes, bijna tot de rand vol. Tijdens onze wijnproeverijen schenken wij deze in een witte wijnglas. In een groter glas kun je de wijn beter ruiken. Een mousserende wijn hoef je niet te walsen. Dan verliest het zijn bubbel.

Wijnproeverij aan huis

Wil je goede kwaliteit witte wijnen drinken? Het verschil is namelijk enorm ten opzichte van supermarkt wijnen. Boek dan een wijnproeverij aan huis in onze agenda. Een leuke ervaring met vrienden of familie. Onze wijnadviseur zal op het aangegeven moment bij jou thuis arriveren met tien verschillende wijnen.