Wijn schenken

De juiste wijn

Een wijn uitserveren lijkt een eenvoudig klusje te zijn. Je pakt een flesje, een wijnglas, opent de fles en schenkt de wijn in het glas. Maar in welk glas komt de wijn het beste tot zijn recht? En wat is het verhaal achter de wijn wat elke slok intenser doet smaken? Welke wijn kies je voor welke gelegenheid? En wat bepaald of een wijn geschonken kan worden? Of de wijn ‘op dronk’ is of nog even moet rijpen? Een te jonge wijn gaat zich nog niet prijsgeven. Hierdoor zal je niet optimaal kunnen genieten van de karakteristieke eigenschappen. Te lang wachten zorgt er juist voor dat deze eigenschappen verloren gaan. Het is geen eenvoudige keuze om te bepalen wanneer de fles geschikt is voor het openen. Dit vraagt om kennis over goede wijn. Het jaartal, de regio, de druivensoort de wijnmaker zijn bepalend voor dit vraagstuk.

Serveertemperatuur

Van groot belang zijn omstandigheden waarin de wijn bewaard is gebleven. Wanneer de wijnflessen in een wijnkelder of klimaatkast bewaard zijn gebleven, dan is het zinvol om notities te maken van de geopende flessen. Wij raden liefhebbers aan om niet één flesje van een bepaalde wijn te kopen maar om te investeren in een doosje kwaliteitswijn. Je proefnotities bepalen hoelang de wijn nodig heeft om op dronk te komen. Breng de wijn altijd naar de juiste serveertemperatuur. Er bestaan vele misverstanden over de juiste serveertemperatuur. Witte wijn wordt vaak veel te koud gedronken en rode wijn te warm. Te koude witte wijn verliest zijn smaak en aroma’s. Te warme wijn zorgt voor een overheersende geur en smaakt naar alcohol, zuren en tannines. Hierdoor valt de wijn zwaar. Het etiket ‘kamertemperatuur’ is al lang niet meer van toepassing aangezien de kamers vroeger een stuk koeler waren dan tegenwoordig. Een temperatuur van minstens 21 °C is te hoog voor elke wijn. Schenk de wijn liever iets kouder dan te warm.

Wijnglas

Wanneer de wijn in het glas zit kun je het altijd verwarmen door handwarmte. Een wijn heeft minimaal 4 uur nodig om te koelen in de koelkast. Een ijsemmer met water (⅓ ijsblokjes) vraagt om 30 minuten. De glaskeuze is een zeer bepalende factor voor de smaak en temperatuur. Een groot glas zorgt voor meer reuk en smaak maar zal ook eerder de omgevingstemperatuur aannemen. Een goed glas kun je herkennen aan een ruime kelk met een dunne rand en een verfijnd steeltje voor het walsen van de wijn. Bij voorkeur raden wij kristallen glazen aan. Daarnaast is een schoon en reukvrij glas van groot belang om het optimale uit de wijn te halen. Bewaar je glazen altijd rechtop en nooit op de kop. Ze nemen snel de geur aan van het materiaal waarop ze bewaard worden. 

Wijn openen

Wanneer de fles is afgesloten met een kurk, vraagt het openen van de wijn om extra aandacht. Wij adviseren een traditioneel kelnermes voor het openmaken van de wijn. Een kelnersmes heeft een ingebouwd mesje voor het opensnijden van het lood om de fles. Deze moet onder de druppelrand van de fles worden verwijderd om morsen te voorkomen. Plaats vervolgens de boor van de kurkentrekker in het midden van de kurk. Zorg ervoor dat je de kurk niet doorboord, anders vallen er deeltjes kurk in de wijn. Wanneer een krachtige jonge wijn nog veel tannines bezit of nog niet de juiste smaakeigenschappen heeft adviseren wij om de wijn te karafferen. Je schenk de wijn in een brede karaf voor extra lucht. De smaak zal hierdoor snel gaan verbeteren. Ook kun je de wijn een aantal uren voor serveren openen voor eenzelfde gewenst resultaat. 

Schenken en proeven

Laat één persoon de wijn voorproeven. Schenk na goedkeuring de overige wijnglazen tot niet meer dan één derde van het glas. Wanneer het glas voller is, zullen de aroma’s zich niet kunnen ontwikkelen. Draai de fles een slag na het beëindigen van het schenken om de druppels op te vangen. Sluit af met de persoon die de wijn heeft voorgeproefd. Tijdens een wijnproeverij aan huis geeft onze wijnadviseur jou kennis over het schenken van wijnen en laat hij je verschillende wijnen proeven.