Wijn proeven

Wijnproeven

Tijdens onze wijnproeverijen aan huis leren we je wijnen beschrijven op basis van geuren en smaken. Vooraf geven wij informatie over de herkomst, producent en het karakter van de druiven. Tijdens de proeverij maak je gebruik van een beoordelingslijst waarop je ons assortiment kunt waarderen. We doorlopen hierbij de volgende stappen: je kijkt, walst, ruikt, proeft en beoordeelt. Wij zijn ervan overtuigd dat je een wijn gaat proeven die jij echt lekker vindt!


STAP 1. Kijk naar de wijn
Pak je glas bij de steel en houdt het tegen een neutrale achtergrond. Aan de de kleur van de wijn kun je zien of het een jonge of gerijpte wijn is.

STAP 2. Wals het glas
Draai met je glas rondjes in de lucht of zet het glas op tafel. Zet het glas op tafel, houd 'm bij de voet of steel vast en draai rond alsof je kleine cirkeltjes op de tafel. Bij lucht walsen, draai je het wijnglas rond in de lucht omhoog aan de steel.

STAP 3. Ruik kort & subtiel
Ruik kort en subtiel in je wijnglas. Zo ontdek je zoveel mogelijk aroma’s tegelijkertijd. Krachtig en langdurig ruiken zorgt voor verlies in het reukvermogen. Vaak heeft een druif een specifieke geur door de herkomst en/of de productie. Tijdens de proeverij praten wij over de onderlinge bevindingen. Heb je geen idee wat je ruikt? Geeft helemaal niks, dan gaan we verder op de smaak.

STAP 4. Proef & geniet
Als je echt goed wil proeven, dan adviseren wij om de wijn te slurpen. Dit zorgt voor extra lucht bij de wijn waardoor je meer smaken kunt ervaren. Veelal kiezen onze proevers ervoor om de wijn door te slikken aangezien de wijnproeverij aan huis is. Mocht je voorkeur toe gaan naar een emmertje dan zullen wij daarvoor zorgen.

STAP 5. Lekker of niet lekker
Vraag jezelf de vraag of de smaken overeenkomen met wat je eerder hebt geproefd. Voelt je tong droog aan? Hoe is de afdronk? Op de proefnotitielijst schrijf je wat je hebt gezien, geroken, geproefd en ervaren. Jouw mening is bepalend!

Tien wijnen proeven

Wil je meer kennis over goede wijn en wijnsoorten? Boek dan een wijnproeverij aan huis in onze agenda. Een leuke ervaring met je vrienden of familie. Onze wijnadviseur zal op het aangegeven moment bij jou thuis arriveren met tien verschillende wijnen.