Rode wijn

Kwaliteit

Hoe herken je een goede rode wijn? Helaas is de herkomst, het wijnhuis, bekendheid, een mooi etiket of een hoge prijs geen garantie voor een topwijn. Een wijn produceren is mensenwerk. Geproduceerd op de persoonlijk voorkeur van de wijnboer, specifieke gronden, materialen en het seizoenen. Een lichte wijn, zonder smaak en karakter wordt vaak geproduceerd door wijnboeren die op een snelle en goedkope manier wijn willen maken om in een korte tijd veel winst te behalen. Een traditioneel geproduceerde wijn wordt vaak gemaakt van één soort druif of een kleine blend van maximaal drie soorten druiven. Deze wijnen hebben altijd karakter door de specifieke eigenschappen van de druif. Dit soort producenten gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Wij noemen dit topwijnen. Verzamelaars kiezen ervoor om topwijnen niet te drinken. Ze zien deze wijnen als een investering. Door het kopen van relatief jonge topwijnen en ze te bewaren onder de juiste condities, kunnen ze op een later moment veel geld gaan opleveren. De manier waarop een wijn is gemaakt is zorgt voor prijs. 

Topwijnen

Spanje heeft de meeste wijngaarden ter wereld. Maar geen land ter wereld heeft zo veel inheemse druivenrassen als Italië. Met een wijncultuur van meer dan 3000 jaar oud heeft dit land meer dan 600 verschillende rassen die alleen in hun eigen gebied zorgen voor prachtige wijnen. Voorbeelden zijn de Chianti wijnen gemaakt van de Sangiovese of Barolo wijnen van uitsluitend Nebiolo druiven. De unieke combinatie van het klimaat in Italië en en gronden, maakt dat deze druivenrassen een unieke smaak opleveren. Wanneer je deze druiven plant in een ander land, zullen ze niet kunnen aarden of optimaal tot hun recht komen.

Rode wijn proeven

Ben je nieuwsgierig geworden naar betaalbare rode wijnen van topkwaliteit? en zou je het leuk vinden om te investeren in een doosje bewaarwijn naar eigen voorkeur? Plan een wijnproeverij aan huis in onze agenda. Onze wijnadviseur komt bij jou thuis voor het laten proeven van ons assortiment.