Goede wijn

Prijs-kwaliteit

Waarom betalen mensen met gemak € 4,50 voor een koffie-to-go en maximaal maar € 5,50 voor een fles wijn? De kostprijs van een fles (zonder wijn) zit op € 2,65 excl. arbeidskosten. Pas vanaf dit bedrag wordt het geld besteed aan de kwaliteit van de wijn. Een fles dat twee keer zo duur is, kan daardoor vier keer zo goed zijn. De bodemprijs voor een fatsoenlijke wijn begint vanaf € 5,00 Wanneer je meer dan € 5,00 uitgeeft zal je het kwaliteitsverschil duidelijk proeven. Tot € 15,00 springt de kwaliteit vooruit. Boven dit bedrag wordt de toename in kwaliteit steeds minder.

Verschillen

Wat maakt de ene wijn duurder dan de andere wijn? De kosten zitten hem met name in de kwaliteit. De ligging van de wijngaard, het klimaat, de hoeveelheid druiven in een oogst en de werkwijze van de wijnboer. Gebruikt de producent kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Plukken ze de druiven met de hand of met machines. Het antwoord op de vraag waarom een betere wijn duurder moeten zijn; is omdat de kwaliteit van de wijn beter wordt als er minder druiven aan een plant groeien. Wanneer er 5 kilo druiven worden geplukt in september, dan zal de smaak van druiven minder intens zijn dan wanneer er 1 kilo kleine geconcentreerde trosjes worden geplukt in november.

BIO-gecertificeerd

Door het gebruik van kunstmest creëren wijnboeren als het ware ‘plof’ druiven’. Druiven met veel water en weinig smaak. Door de mest gaan de wortels minder diep waardoor de planten hun voedingsstoffen aan de oppervlakte vinden. Een arme bodem zorgt ervoor dat de wortels diep moeten gaan zoeken naar water en voeding waardoor de besjes klein en geconcentreerd blijven. De kwaliteit van een biologische wijn gaat er in potentie op vooruit. De wijn is gezonder voor de mens en het milieu. Tijdens het rijpen heeft de wijnmaker daarnaast minder trucs nodig bij een minder goede oogst. De beste wijnen worden meestal op een natuurlijke manier geproduceerd ook als het wijnhuis niet officieel BIO-gecertificeerd is.

Houtrijping

Op hout gerijpte wijnen kost ook veel tijd en geld. Een nieuw eikenhout vat kost al snel € 1.000,- Hoe ouder en groter de vaten zijn hoe minder smaak ze geven. Goedkope wijnmakers gebruiken RVS tanks waaraan ze dikke houten staven (van dik hout zaagt men planken) toevoegen voor de aroma’s van houtrijping.

Wijnproeverij aan huis

Wil je het verschil proeven tussen natuurlijk geproduceerde en BIO-gecertificeerde wijnen? Heb je ooit een wijn geproefd dat gerijpt is op een eikenhout? En wil je goede wijnen proeven? Boek dan een wijnproeverij aan huis in onze agenda.